Twój koszyk jest obecnie pusty!
Garnek żeliwny Tierra 20cm 2,3l NOIS kremowy
167,00 zł
Garnek żeliwny NOIS Tierra 20cm wykonany jest z żeliwa, z zewnątrz i wewnątrz pokryty podwójną warstwą emalii przyjazną dla środowiska i odporną na wysokie temperatury.
Na stanie
morski
20
żeliwo
Opis
Garnki żeliwne 2,3l o średnicy 20 cm marki NOIS (dawny Berghoff) w kolorze beżowym
Garnki żeliwne nagrzewają się dużo wolniej niż większość garnków, ale za to znacznie mocniej, przez co dłużej utrzymują ciepło. Ta właściwość czyni z nich doskonałe naczynia do gotowania dań jednogarnkowych (gulasze, potrawki, lecza, zapiekanki) i potraw, które do osiągnięcia pełni smaku wymagają długiego gotowania na wolnym ogniu. Garnki żeliwne to naczynia, które z powodzeniem wykorzystasz do smażenia, pieczenia czy duszenia. Ta wielofunkcyjność to atut dla wielbicieli odkrywania nowych smaków i osób dbających o to, by spożywane potrawy były zdrowe, pełne aromatu i niezwykle soczyste. Nie musisz też obawiać się o swoje bezpieczeństwo — żeliwo nie uwalnia żadnych szkodliwych substancji, które mogłyby przedostać się do potrawy, a wraz z nim, do organizmu.
Prawdziwe garnki żeliwne – funkcjonalność
Lista zalet naszych naczyń żeliwnych wcale się na tym nie kończy! Materiał ten słynie z dużej wytrzymałości na wysokie temperatury i odporności na uszkodzenia mechaniczne — garnki żeliwne niełatwo jest zarysować czy zdeformować, dlatego przy rozsądnej eksploatacji okazują się imponująco trwałe. Na ich powierzchni nie zostają ślady użytkowania. Niebagatelne znaczenie ma też fakt, że są kompatybilne ze wszystkimi płytami grzewczymi, z kuchenkami indukcyjnymi włącznie. Można też bez obaw używać ich podczas pieczenia w piekarniku. Za pomocą garnka żeliwnego możesz z przyjemnością używać go zapiekania, grillowania, duszenia różnych mięs, zapiekanek, czy warzyw.
Naczynia z żeliwa marki “NOIS” sprawdzą się podczas duszenia, pieczenia oraz smażenia.
Przygotowywane w nich potrawy są soczyste i aromatyczne. Są idealne dla osób dbających o zdrowe odżywianie się oraz stosujących dietę. W naczyniach emaliowanych można gotować wiele produktów, ale nie wszystkie. Nie nadają się do wszelkiego rodzaju potraw mlecznych. Wystarczy chwila nieuwagi, aby podgrzewane mleko czy przygotowywana kasza na mleku się przypaliły. Ponadto w naczyniach żeliwnych nie należy gotować bez użycia tłuszczu. Naczynia są dostosowane do wszystkich rodzajów płyt kuchennych oraz można je umieszczać w piekarnikach rozgrzanych do 240 stopni.
Jak dbać o prawdziwe garnki żeliwne, by jak najdłużej spełniały swą funkcję, i to w doskonałym stanie?
W przypadku naszych produktów czynności pielęgnacyjne nie są skomplikowane. Emaliowana powłoka wewnętrzna sprawia, że bez trudu utrzymasz garnki żeliwne w czystości — wystarczy, że po każdym użyciu doprowadzisz je do temperatury pokojowej (pamiętaj jednak, by nie fundować im gwałtownej zmiany temperatury przez potraktowanie zimną wodą), umyjesz garnek żeliwny ręcznie pod bieżącą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń i starannie osuszysz. Należy pamiętać, aby nie myć tych produktów w zmywarce.
Zasady gotowania w garnkach żeliwnych
Żeliwo nagrzewa się bardzo powoli, ale o wiele mocniej niż inne rodzaje naczyń. Ponadto materiał ten przez długi czas utrzymuje ciepło, rozprowadzając je równomiernie na całej powierzchni. Do duszenia nie jest więc wymagane intensywne podgrzewanie, a potrawy przygotowuje się na małym ogniu. Na końcowym etapie gotowania gulaszu z warzyw i wszelkiego rodzaju kaszy należy całkowicie wyłączyć ogień i pozostawić składniki pod pokrywą. W przeciwnym razie może dojść do przypalenia. Nastąpi ono również w razie zupełnego wygotowania się cieczy (wody). Naczynia żeliwne są idealne do potraw wymagających długotrwałego gotowania np. duszenia mięsa lub drobiu.
Garnki żeliwne NOIS – zobacz inne
Informacje dodatkowe
Kolor | morski |
---|---|
Średnica (cm) | 20 |
Materiał | żeliwo |
Pojemność (l) | 2,3 |