Twój koszyk jest obecnie pusty!
Garnek Żeliwny Owalny Tierra 30cm morski NOIS (dawny Berghoff)
257,00 zł
Owalny garnek żeliwny Tierra 30 cm marki NOIS w kolorze morskim to stylowe i wytrzymałe naczynie, pokryte specjalną, podwójną warstwą emalii, która jest odporna na wysokie temperatury. Doskonale nadaje się do pieczenia, duszenia i gotowania na każdym typie kuchenki, w tym indukcyjnej, oraz w piekarniku. Solidna pokrywa z wypustkami skutecznie zatrzymuje wilgoć i aromat potraw, a równomierne rozprowadzanie ciepła pozwala na długotrwałe utrzymanie optymalnej temperatury.
Na stanie
morski
żeliwo
4
Opis
Owalny garnek żeliwny Tierra 30 cm w kolorze morskim marki NOIS (dawniej Berghoff)
Garnek owalny Tierra 30 cm marki NOIS jest wykonany z żeliwa, a jego wnętrze i zewnętrze pokryte są podwójną, ekologiczną warstwą emalii odpornej na wysokie temperatury. Dzięki temu żeliwne naczynie spełnia współczesne standardy dotyczące przechowywania i przygotowywania jedzenia. Przy odpowiednim użytkowaniu potrawy gotowane w tym garnku zachowują witaminy i składniki odżywcze. Masywna, szczelna pokrywa ma specjalną konstrukcję, która zatrzymuje parę wodną, umożliwiając optymalne gotowanie. Para gromadzi się na wewnętrznych wypustkach pokrywy i skrapla się na powierzchnię potrawy, co sprawia, że są one wyjątkowo soczyste i aromatyczne.
Prawdziwe garnki żeliwne — zalety naczyń żeliwnych
Lista zalet naszych naczyń żeliwnych wcale się na tym nie kończy! Materiał ten słynie z dużej wytrzymałości na wysokie temperatury i odporności na uszkodzenia mechaniczne — garnki żeliwne niełatwo jest zarysować czy zdeformować, dlatego przy rozsądnej eksploatacji okazują się imponująco trwałe. Na ich powierzchni nie zostają ślady użytkowania. Niebagatelne znaczenie ma też fakt, że są kompatybilne ze wszystkimi płytami grzewczymi, z kuchenkami indukcyjnymi włącznie. Można też bez obaw używać ich podczas pieczenia w piekarniku. Za pomocą garnka żeliwnego możesz z przyjemnością używać go zapiekania, grillowania, duszenia różnych mięs, zapiekanek, czy warzyw.
Garnki żeliwne marki “NOIS” sprawdzą się podczas duszenia, pieczenia oraz smażenia.
Przygotowywane w nich potrawy są soczyste i aromatyczne. Są idealne dla osób dbających o zdrowe odżywianie się oraz stosujących dietę. W naczyniach emaliowanych można gotować wiele produktów, ale nie wszystkie. Nie nadają się do wszelkiego rodzaju potraw mlecznych. Wystarczy chwila nieuwagi, aby podgrzewane mleko czy przygotowywana kasza na mleku się przypaliły.
Naczynia NOIS są idealne do gotowania na małym ogniu, co sprzyja wydobywaniu głębokiego smaku potraw i zachowaniu ich aromatu. Polecane są osobom dbającym o zdrowe odżywianie. Warto jednak unikać gotowania mleka oraz potraw na bazie mleka, gdyż te mogą łatwo się przypalić. Żeliwne naczynia nie nadają się również do gotowania bez tłuszczu.
Garnki NOIS można stosować na wszystkich rodzajach kuchenek oraz piec w piekarnikach do temperatury 240°C.
Ponadto w naczyniach żeliwnych nie należy gotować bez użycia tłuszczu. Naczynia są dostosowane do wszystkich rodzajów płyt kuchennych oraz można je umieszczać w piekarnikach rozgrzanych do 240 stopni.
Pielęgnacja i użytkownik, czyli jak dbać o prawdziwe garnki żeliwne, by jak najdłużej spełniały swą funkcję, i to w doskonałym stanie?
Żeliwne garnki należy chłodzić stopniowo i myć ręcznie po doprowadzeniu ich do temperatury pokojowej. Aby utrzymać je w doskonałym stanie, zaleca się mycie pod bieżącą wodą z dodatkiem płynu do naczyń i dokładne osuszanie. Produkty te nie powinny być myte w zmywarkach.
Zasady gotowania w żeliwie
Żeliwo nagrzewa się wolniej, ale dłużej utrzymuje ciepło, równomiernie je rozprowadzając. Gotowanie wymaga delikatnego ogrzewania, a większość potraw można przygotować na małym ogniu. W przypadku dań wymagających długiego gotowania, takich jak mięsa czy drób, żeliwo jest idealnym wyborem.
Garnki żeliwne NOIS
Informacje dodatkowe
Kolor | morski |
---|---|
Materiał | żeliwo |
Pojemność (l) | 4 |
Średnica (cm) | 30 |