Garnek Żeliwny Owalny Tierra 30cm morski NOIS (dawny Berghoff)

257,00 

Garnek żeliwny NOIS Tierra 28cm wykonany jest z żeliwa, z zewnątrz i wewnątrz pokryty podwójną warstwą emalii przyjazną dla środowiska i odporną na wysokie temperatury.

Na stanie

Kolor:

morski

Materiał:

żeliwo

Pojemność (l):

4

Zobacz całą specyfikację

Opis

Garnek żeliwne owalny 30cm Tierra NOIS

Garnek owalny Tierra 30 cm morski wykonany jest z żeliwa, z zewnątrz i wewnątrz pokryty podwójną warstwą emalii przyjazną dla środowiska i odporną na wysokie temperatury. Emaliowane żeliwo spełnia wszystkie wymagania stawiane współcześnie naczyniom w zakresie przygotowywania i przechowywania żywności. Przy odpowiednim użytkowaniu przyrządzane w nich potrawy zachowują witaminy i składniki odżywcze. Masywna i szczelnie przylegająca pokrywa o specjalnej konstrukcji utrzymuje parę w naczyniu i zapewnia optymalne gotowanie. Para wodna skrapla się na wypustkach znajdujących się na wewnętrznej stronie pokrywy, a kapiąca woda równomiernie spływa na powierzchnię potraw, dzięki czemu są one soczyste i smaczne.

Wszystkie części żeliwnego naczynia (dno, ścianki, pokrywa) równie długo utrzymują ciepło. Daje to pewność, że po nakryciu stołu potrawy długo pozostaną gorące. Emaliowana powierzchnia jest łatwa w utrzymaniu i czyszczeniu oraz ma estetyczny wygląd. W przeciwieństwie do tradycyjnych naczyń, w prezentowanych można przez długi czas przechowywać wcześniej przygotowane potrawy.

Prawdziwe garnki żeliwne – funkcjonalność

Lista zalet naszych naczyń żeliwnych wcale się na tym nie kończy! Materiał ten słynie z dużej wytrzymałości na wysokie temperatury i odporności na uszkodzenia mechaniczne — garnki żeliwne niełatwo jest zarysować czy zdeformować, dlatego przy rozsądnej eksploatacji okazują się imponująco trwałe. Na ich powierzchni nie zostają ślady użytkowania. Niebagatelne znaczenie ma też fakt, że są kompatybilne ze wszystkimi płytami grzewczymi, z kuchenkami indukcyjnymi włącznie. Można też bez obaw używać ich podczas pieczenia w piekarniku. Za pomocą garnka żeliwnego możesz z przyjemnością używać go zapiekania, grillowania, duszenia różnych mięs, zapiekanek, czy warzyw.

Zalety produktu
Rodzaje kuchenek

Naczynia z żeliwa marki “NOIS” sprawdzą się podczas duszenia, pieczenia oraz smażenia.

Przygotowywane w nich potrawy są soczyste i aromatyczne. Są idealne dla osób dbających o zdrowe odżywianie się oraz stosujących dietę. W naczyniach emaliowanych można gotować wiele produktów, ale nie wszystkie. Nie nadają się do wszelkiego rodzaju potraw mlecznych. Wystarczy chwila nieuwagi, aby podgrzewane mleko czy przygotowywana kasza na mleku się przypaliły.

Ponadto w naczyniach żeliwnych nie należy gotować bez użycia tłuszczu. Naczynia są dostosowane do wszystkich rodzajów płyt kuchennych oraz można je umieszczać w piekarnikach rozgrzanych do 240 stopni.

Garnek żeliwny nois kremowy berghoff
Garnek żeliwny owalny tierra 30cm morski nois wnętrze

Jak dbać o prawdziwe garnki żeliwne, by jak najdłużej spełniały swą funkcję, i to w doskonałym stanie?

W przypadku naszych produktów czynności pielęgnacyjne nie są skomplikowane. Emaliowana powłoka wewnętrzna sprawia, że bez trudu utrzymasz garnki żeliwne w czystości — wystarczy, że po każdym użyciu doprowadzisz je do temperatury pokojowej (pamiętaj jednak, by nie fundować im gwałtownej zmiany temperatury przez potraktowanie zimną wodą), umyjesz garnek żeliwny ręcznie pod bieżącą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń i starannie osuszysz. Należy pamiętać, aby nie myć tych produktów w zmywarce.

Zasady gotowania w garnkach żeliwnych

Żeliwo nagrzewa się bardzo powoli, ale o wiele mocniej niż inne rodzaje naczyń. Ponadto materiał ten przez długi czas utrzymuje ciepło, rozprowadzając je równomiernie na całej powierzchni. Do duszenia nie jest więc wymagane intensywne podgrzewanie, a potrawy przygotowuje się na małym ogniu.

Na końcowym etapie gotowania gulaszu z warzyw i wszelkiego rodzaju kaszy należy całkowicie wyłączyć ogień i pozostawić składniki pod pokrywą. W przeciwnym razie może dojść do przypalenia. Nastąpi ono również w razie zupełnego wygotowania się cieczy (wody). Naczynia żeliwne są idealne do potraw wymagających długotrwałego gotowania np. duszenia mięsa lub drobiu.

Zeliwo ikona 1
Doskonała równomierna dystrybucja i utrzymywanie ciepła
Zeliwo ikona 2
Inteligentna konstrukcja pokrywy zapewniająca doskonałą cyrkulację kondensatu
Zeliwo ikona 3
Oszczędność energii
Zeliwo ikona 4
Inteligentna konstrukcja pokrywy zapewniająca doskonałą cyrkulację kondensatu
Zeliwo ikona 5
Pokrętło i uchwyty ze stali nierdzewnej ułatwiające podnoszenie
Zeliwo ikona 6
Łatwe do czyszczenia, zalecane mycie ręczne
Zeliwo ikona 7
Nadaje się do wszystkich płyt grzewczych, w tym indukcyjnych
Zeliwo ikona 8
Możliwość stosowania w piekarniku do 240°C/464°F

Garnki żeliwne NOIS

Żeliwny garnek nois
Żeliwny garnek kremowy

Informacje dodatkowe

Kolor

morski

Materiał

żeliwo

Pojemność (l)

4

Średnica (cm)

30

    Masz pytania dotyczące produktu?

    Napisz do nas lub zadzwoń +48 502 572 590 a udzielimy Ci odpowiedzi w jak najkrótszym czasie!

    Administratorem Twoich danych osobowych jest F.H.U. Dagaw
    Więcej o ochronie danych osobowych


    Może spodoba się również…