Brytfanna żeliwna owalna Tierra 4l 30cm NOIS

248,00 

Garnek żeliwny nagrzewa się dużo wolniej niż większość garnków, ale za to znacznie mocniej, przez co dłużej utrzymują ciepło. Ta właściwość czyni z niego doskonałe naczynia do gotowania dań jednogarnkowych (gulasze, potrawki, lecza, zapiekanki) i potraw, które do osiągnięcia pełni smaku wymagają długiego gotowania na wolnym ogniu.

Na stanie

Kolor:

beżowy

Pojemność (l):

4

Materiał:

żeliwo

SKU: 830089 Kategorie: , ,

Opis

Garnek Żeliwny Owalny Tierra 30 cm kremowy NOIS

Brytfanna żeliwna owalna 30cm kremowa nois

Brytfanna żeliwna owalna Tierra 30 cm wykonany jest z żeliwa

Z zewnątrz i wewnątrz pokryty podwójną warstwą emalii przyjazną dla środowiska i odporną na wysokie temperatury. Emaliowane żeliwo spełnia wszystkie wymagania stawiane współcześnie naczyniom w zakresie przygotowywania i przechowywania żywności. Przy odpowiednim użytkowaniu przyrządzane w nich potrawy zachowują witaminy i składniki odżywcze.

Masywna i szczelnie przylegająca pokrywa o specjalnej konstrukcji utrzymuje parę w naczyniu i zapewnia optymalne gotowanie. Para wodna skrapla się na wypustkach znajdujących się na wewnętrznej stronie pokrywy, a kapiąca woda równomiernie spływa na powierzchnię potraw, dzięki czemu są one soczyste i smaczne.

Wszystkie części żeliwnego naczynia (dno, ścianki, pokrywa) równie długo utrzymują ciepło. Daje to pewność, że po nakryciu stołu potrawy długo pozostaną gorące. Emaliowana powierzchnia jest łatwa w utrzymaniu i czyszczeniu oraz ma estetyczny wygląd. W przeciwieństwie do tradycyjnych naczyń, w prezentowanych można przez długi czas przechowywać wcześniej przygotowane potrawy.

Zasady gotowania w brytfannie żeliwnej NOIS

Żeliwo nagrzewa się bardzo powoli, ale o wiele mocniej niż inne rodzaje naczyń. Ponadto materiał ten przez długi czas utrzymuje ciepło, rozprowadzając je równomiernie na całej powierzchni. Do duszenia nie jest więc wymagane intensywne podgrzewanie, a potrawy przygotowuje się na małym ogniu. Na końcowym etapie gotowania gulaszu z warzyw i wszelkiego rodzaju kaszy należy całkowicie wyłączyć ogień i pozostawić składniki pod pokrywą. W przeciwnym razie może dojść do przypalenia. Nastąpi ono również w razie zupełnego wygotowania się cieczy (wody).

Naczynia żeliwne są idealne do potraw wymagających długotrwałego gotowania np. duszenia mięsa lub drobiu. Żeliwo jest bardzo ciężkim metalem, dlatego naczynia z tego materiału trudno jest unieść nad płytą grzewczą. Wykonane w całości z metalu uchwyty ulegają silnemu nagrzaniu. Należy również pamiętać, że w razie upuszczenia żeliwne naczynia mogą się rozbić.

Garnek żeliwny
Garnki żeliwne nois

Dane produktu

Materiał – żeliwo
Możliwość mycia w zmywarce – zalecane mycie ręcznie
Wykończenie wewnętrzne – Emalia w kolorze kremowym
Wykończenie zewnętrzne – Emalia w kolorze kremowym
Typ kuchenki wszystkie typy kuchenek oraz piekarnik
Wymiary – 30 x 23 cm
Pojemność – 4L
Waga – 5,7 kg

Żeliwna brytfana nois
Żeliwny garnek kremowy

Informacje dodatkowe

Kolor

beżowy

Pojemność (l)

4

Materiał

żeliwo

    Masz pytania dotyczące produktu?

    Napisz do nas lub zadzwoń +48 502 572 590 a udzielimy Ci odpowiedzi w jak najkrótszym czasie!

    Administratorem Twoich danych osobowych jest F.H.U. Dagaw
    Więcej o ochronie danych osobowych