Twój koszyk jest obecnie pusty!
Brytfanna żeliwna owalna Tierra 4l 30cm NOIS
248,00 zł
Garnek żeliwny nagrzewa się dużo wolniej niż większość garnków, ale za to znacznie mocniej, przez co dłużej utrzymują ciepło. Ta właściwość czyni z niego doskonałe naczynia do gotowania dań jednogarnkowych (gulasze, potrawki, lecza, zapiekanki) i potraw, które do osiągnięcia pełni smaku wymagają długiego gotowania na wolnym ogniu.
Na stanie
beżowy
4
żeliwo
Opis
Garnek Żeliwny Owalny Tierra 30 cm kremowy NOIS
Brytfanna żeliwna owalna Tierra 30 cm wykonany jest z żeliwa
Z zewnątrz i wewnątrz pokryty podwójną warstwą emalii przyjazną dla środowiska i odporną na wysokie temperatury. Emaliowane żeliwo spełnia wszystkie wymagania stawiane współcześnie naczyniom w zakresie przygotowywania i przechowywania żywności. Przy odpowiednim użytkowaniu przyrządzane w nich potrawy zachowują witaminy i składniki odżywcze.
Masywna i szczelnie przylegająca pokrywa o specjalnej konstrukcji utrzymuje parę w naczyniu i zapewnia optymalne gotowanie. Para wodna skrapla się na wypustkach znajdujących się na wewnętrznej stronie pokrywy, a kapiąca woda równomiernie spływa na powierzchnię potraw, dzięki czemu są one soczyste i smaczne.
Wszystkie części żeliwnego naczynia (dno, ścianki, pokrywa) równie długo utrzymują ciepło. Daje to pewność, że po nakryciu stołu potrawy długo pozostaną gorące. Emaliowana powierzchnia jest łatwa w utrzymaniu i czyszczeniu oraz ma estetyczny wygląd. W przeciwieństwie do tradycyjnych naczyń, w prezentowanych można przez długi czas przechowywać wcześniej przygotowane potrawy.
Zasady gotowania w brytfannie żeliwnej NOIS
Żeliwo nagrzewa się bardzo powoli, ale o wiele mocniej niż inne rodzaje naczyń. Ponadto materiał ten przez długi czas utrzymuje ciepło, rozprowadzając je równomiernie na całej powierzchni. Do duszenia nie jest więc wymagane intensywne podgrzewanie, a potrawy przygotowuje się na małym ogniu. Na końcowym etapie gotowania gulaszu z warzyw i wszelkiego rodzaju kaszy należy całkowicie wyłączyć ogień i pozostawić składniki pod pokrywą. W przeciwnym razie może dojść do przypalenia. Nastąpi ono również w razie zupełnego wygotowania się cieczy (wody).
Naczynia żeliwne są idealne do potraw wymagających długotrwałego gotowania np. duszenia mięsa lub drobiu. Żeliwo jest bardzo ciężkim metalem, dlatego naczynia z tego materiału trudno jest unieść nad płytą grzewczą. Wykonane w całości z metalu uchwyty ulegają silnemu nagrzaniu. Należy również pamiętać, że w razie upuszczenia żeliwne naczynia mogą się rozbić.
Dane produktu
Materiał – żeliwo
Możliwość mycia w zmywarce – zalecane mycie ręcznie
Wykończenie wewnętrzne – Emalia w kolorze kremowym
Wykończenie zewnętrzne – Emalia w kolorze kremowym
Typ kuchenki wszystkie typy kuchenek oraz piekarnik
Wymiary – 30 x 23 cm
Pojemność – 4L
Waga – 5,7 kg
Informacje dodatkowe
Kolor | beżowy |
---|---|
Pojemność (l) | 4 |
Materiał | żeliwo |